Туристически атракции ще се финансират от ЕС чрез кредити

3032_1Предстои промяна във финансирането на туристическите обекти, които ще влязат в обхвата на новата Оперативна програма „Региони в растеж” (ОПРР) за програмен период 2014-2020, съобщава “Преса daily”.

За седем години оперативната програма ще осигури близо 1,54 млрд. евро за подобряване на социално-икономическото развитие в българските региони.

До момента финансирането на проектите, които генерират приходи и носят печалба след изпълнението си, като туристическите атракции остров Света Анастасия, крепост Трапезица във Велико Търново, Цари Мали град край Самоков, следваше принципът, че ако печалбата от проекта в т.нар. период на устойчивост надхвърля размера на финансирането, то тя трябва да бъде върната на управляващия орган.

„Ако за обновяване на една туристическа атракция например са инвестирани 1 млн. лв. и в следващите 5 години от посещения на туристи се формира печалба в размер на 1,3 млн. лв., то на петата година изпълнителят трябва да върне 300 000 лв., коментира за „Преса“ заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова, която отговаря за ОПРР.

През новия програмен период финансирането ще се извършва по модела на нисколихвените кредити, които ще се изплащат в рамките на 15-20 години. Предстои обсъждането на вариантите, по които ще бъдат отпускани парите, но най-вероятно това ще става през специални фондове.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s