Археологически проучвания разкриха интересни находки в крепостта Урвич

imagesНа пресконференция в Националния исторически музей бяха представени резултатите от археологическите проучвания на средновековния манастир „Св.Илия” в крепостта Урвич. Разкопките са част от проекта „Урвич – последната крепост на Шишмановци”, финансиран от Столична програма „Култура” и се провеждат за четвърта година под научното ръководство на доц. д-р Бони Петрунова и проф. Николай Овчаров.

Археологическите дейности през тази година са разкрили над 40 находки, сред които оловна фигура на воин, златна монета на султан Мохаммед бин Адил Тугхлук Саха и част от диадема. Според екипа, извършващ разкопките фрагментът от диадема, която най-вероятно датира от XIV век, доказва наличието на аристокрация в областта. Съществуват множество предания, според които манастирът “Св. Илия” е основан от съпругата на брата на цар Иван Шишман Елена.

Една от монетите, които са открити, е с тежест 11.05 гр. и с висок карат. Тя е отсечена от султан Моххамед бин Адил Тугхлук Саха за Халифа на Кайро Ал-Хаким II от Династията на Абасидите. Според проф. Овчаров тя е достигнала до България чрез монголите, които са дошли в България, след като са завладяли Индия, съобщава Дневник.

Фигурата на воин от олово с височина от 5.3 см, която е намерена, представлява изображение на византийски воин. Заместник-кметът на София Тодор Чобанов посочи, че тези фигури се използват като талисмани.

Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров заяви, че разкопките на крепостта Урвич ще продължат и през следващата година, като има желание обектът да стане достъпен за туристи.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s