Оригинал на бойно знаме допълни колекцията на Националния военноисторически музей

48. вешинНа церемония, състояла се в Народното събрание, Анка Николова Хикимова-Колакова дари Енидже-Вардарското знаме от 1903 г. на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, съобщават от пресцентъра на Националния военноисторически музей (НВИМ). Историческата ценност е съхранявана в рода на дарителката 111 години.

Знамето беше официално предадено на Националния военноисторически музей с желанието то да бъде показвано на Богоявление. До края на седмицата знамето може да бъде видяно в експозицията на музея, след това то ще бъде предадено в ателието за реставрация. Ще бъдат изработени две негови копия – едното ще бъде предадено на дарителката г-жа Хикимова-Колакова, а второто ще бъде използвано за нуждите на музея.

Директорът на Националния военноисторически музей доц. д-р Соня Пенкова благодари и наблегна на отговорността музеят да съхранява нещо толкова ценно и че то ще заеме достойно място в една от най-богатите колекции НВИМ – „Знамена“. Тя изрази своята благодарност с думите: „Не всеки ден един директор на музей получава оригинал, много Ви благодаря. Наистина това знаме, съхранявано повече от 100 години в семейството на Анка Хикимова-Колакова, днес ще намери един достоен дом. Този дом е Националният военноисторически музей“.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s