Приети са всички карти на пясъчните дюни по Черноморието

diuniАгенцията по геодезия, картография и кадастър приключи приемането на всички специализирани карти и регистри на пясъчните дюни, разположени непосредствено зад плажната ивица и в охранителна зона „Б” в областите Бургас, Варна и Добрич, съобщават от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие.

За територията на област Добрич са приети, освен специализираните карти на морските плажове, и дюни и на останалите обекти по чл. 6, ал.4 и 5 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, включващи крайбрежните езера, острови, лагуни, лимани, влажни зони, брегоукрепителни и брегозащитни системи и съоръжения.

Агенцията ще пусне в експлоатация създадената специализирана информационна система за обектите по Черноморското крайбрежие, чрез която ще се предоставя съвместена информация от кадастралната карта и специализираните карти за ползването й от ведомства, общини и гражданите. Информацията за приетите карти е публикувана на сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, в раздел Черноморско крайбрежие.

Междувременно коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“, заедно с организации от туристическия бранш и за опазване на културното наследство, официално поискаха от премиера Бойко Борисов да опази от застрояване Карадере.

В писмо те настояват да се обезсили териториално-устройствения план на Община Бяла и подробния устройствен план на Зона за отдих Бяла–север, защото са извършени при нарушаване на правилата и нормативите определени от Закона за устройство на територията, Наредба N 2/1995 г за правила и нормативи за териториално-устройствено планиране на Черноморското крайбрежие и Закона за опазване на околната среда.

Организациите, представляващи три сектора от значение за социално-икономическото развитие на България, подписаха през лятото меморандум за устойчиво развитие на българския туризъм чрез опазване на природното и културно-историческо наследство. Те застъпват идеята за създаване на нова защитена територия или разширяване на границите на зоната от Натура 2000 за местообитанията, с цел дългосрочно опазване на крайбрежната зона на Карадере като туристически ресурс.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s