София – Европейска спортна столица през 2018 г

SofiaВ Европейския парламент името на България се чу днес с положителен знак. София и Бургас получиха наградите си съответно за европейска столица на спорта и за спортен град.

Имената на шестима български шампиони и медалисти, включени в делегацията в Брюксел, предизвикаха бурни аплодисменти.

София вече официално е Европейска столица на спорта през 2018 година, а Бургас е спортен град на континента за 2015. Наградите бяха връчени на кметовете Йорданка Фандъкова и Димитър Николов в една от залите на Европейския парламент в Брюксел.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: ”Тази инициатива не е свързана с никакво финансиране, трябва да кажа на всички. Самата инициатива е мобилизираща. Тя е престижна и мобилизираща да си свършим сами работата. Очаквам от екипа, на който съм много благодарна, тази програма 2015 – 2018 с конкретни мерки и дейности”.
Димитър Николов, кмет на Бургас: ”Тази титла е награда и за всички спортни деятели в Бургас, всички спортни клубове, младите, които подкрепиха тази инициатива. Предвидили сме за следващата 2015 година повече от 60 събития, една голяма част, разбира се, ще бъдат международни”.

Преди на София, Федерацията на спортните градове връчи призове в отделните категории общини, градове и столици. Делегациите на Торино, Прага, Марсилия и София развяха специални флагове за избора си на спортна столица от 2015 до 2018 година. Само българският екип, обаче, беше представен от четирима олимпийски шампиони и трима сребърни медалисти от Олимпиади.

Инициативата за спортните градове на Европа да добие статута на Европейска културна столица със съответното финансиране поиска евродепутатът Андрей Ковачев, който е председател на една от комисиите на Европейската федерация на спортните градове.

 

Източник: БНТ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s