Пловдив е културна столица на Европа през 2019 г.

indexОкончателното решение ще вземе Съветът на ЕС през май догодина

Пловдив е първият български град, който ще стане европейска столица на културата през 2019 г. Това реши 12-членно международно жури начело със Стийв Грийн.
Пловдив грабна приза след оспорвана надпревара със София, Варна и Велико Търново.

„Задачата на журито беше много трудна, защото имахме 4 силни и различни предложения. Темата на София беше за споделянето, на Пловдив – заедно, на Варна – бряг на вдъхновението, и Търново – творим щастие“, заяви Грийн.

Той подчерта, че за първи път в историята на инициативата и 4-те български града финалисти са работили в сътрудничество с 6-те италиански, които също са стигнали до финала. Според регламента през 2019 г. Пловдив ще си подели приза с един от тях.
Грийн се обърна към четиримата кметове и настоя независимо от решението да поддържат движещата сила на градовете – желанията на хората.

„Това е едно от най-престижните събития в ЕС. Инициативата Европейска столица на културата се цени много от гражданите в Европа, защото дава възможност за по-добро културно разбиране между тях. Ако се управлява добре, тя може да донесе много за спечелилия град и хората“, каза представителят на ЕК Стефан Паскоа. Той е категоричен, че през 2019 г. не само България, но и Европа ще има културна столица, с която много ще се гордее.
Служебният министър на културата Мартин Иванов благодари на кметовете за феърплея и уважението един към друг в състезанието.

В последните дни журито посети 4-те града, за да се запознае на място с кандидатурите. Критериите за избор на победител са предложената програма, гражданското участие и стимулирането на европейското културно сътрудничество.

В четвъртък и петък журито препитваше по 2 ч четирите екипа. Няколко часа по-късно обяви избора. След това министърът на културата трябва да номинира Пловдив, а на Съвета на ЕС през май догодина всички министри на културата трябва да вземат окончателното решение.

В края на годината ще е ясен италианският град, партньор на Пловдив през 2019 г. Всеки град ще получи 1,5 млн. евро от ЕК през 2019 г. за подпомагане на културната програма. Основните инвестиции обаче трябва да дойдат от самия град, държавата, структурните фондове и бизнеса. Все още държавата не е поела ангажимент с какви средства ще подпомогне инициативата. Според Министерството на културата срокът за това е до края на 2014 г. Очаква се сумата да е около 10 млн. евро.
„Убедена съм, че посетителите от Европа и целия свят ще могат не само да открият забележителностите на Пловдив, но и да оценят културното многообразие, история и ценности на нашия континент. Титлата ще донесе на Пловдив значителни дългосрочни културни, икономически и социални преимущества, както видяхме при предишните европейски столици на културата“, заяви европейският комисар по образование, култура, многоезичие и младеж Андрула Василиу.

 

Източник: 24часа.bg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s