Варна ще бъде Европейска младежка столица през 2017 година

thumb7_varna_2017_nadpisOtstrani_prozrachen_fonВарна победи в надпреварата за Европейска младежка столица през 2017 година! Това съобщи кметът на морската столица Иван Портних.

Церемонията по обявяване на победителя се състоя тази вечер в румънския град Клуж-Напока, който е носител на титлата за 2015 г. Варна изпревари другите три града-финалисти: Кашкайш (Португалия), Галуей (Ирландия) и Перуджа (Италия).

Варна кандидатства за трети път за титлата Европейска младежка столица. Тазгодишната тема на варненската кандидатура, която е и единствена за страната ни, бе „Социални иновации и младежко предприемачество“. При последните ни две участия теми са били „Младежкото доброволчество“ и „Младежката безработица“.

След избора на Варна за младежка столица на Европа за 2017, младежките проекти на Община Варна, както и на неправителствени организации, ще бъдат одобрявани с преференции при кандидатстване по европейски програми. Освен за вливането на средства титлата ще допринесе за това морският град да стане разпознаваем на картата на Европа. Получаването на приза младежка столица означава, че през 2017 всички значими европейски младежки събития ще се проведат във Варна. Това ще доведе до голям поток от млади хора и различни организации в града, създаването на контакти и реализирането на бъдещи съвместни проекти.

Европейска Младежка Столица е титла, която се присъжда на европейски град за период от една година. Това е инициатива на Европейския Младежки Форум, която стартира през 2009 г. До момента Европейски Младежки Столици са били: Ротердам, Холандия (2009 г.), Торино, Италия (2010 г.), Антверпен, Белгия (2011 г.), Брага, Португалия (2012 г.), Марибор, Словения (2013 г.) и Солун, Гърция (2014 г.). Избрани са и Европейски Младежки Столици за предстоящите две години, съответно Клуж Напока, Румъния (2015 г.) и Ганджа, Азербайджан (2016 г.).

 

Източник: Moreto.net

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s