Експерти настояват за по-сурови санкции за иманярство

13-06-26-53948_2Данни от проучване на Асоциация „Форум“, показва, че престъпленията с културни ценности нарастват, а 70 на сто от земята е разорана именно с цел търсене на археологически богатства, съобщава news.ibox.bg. Същевременно приходите от културен туризъм в страната възлизат на 1 млрд. лева.

Според проучването „Противодействие и бездействие срещу престъпността с културни ценности в България – мащаби, обществени цена и обществена опасност, (не) ефективност на държавата в противодействие“ потенциалът на страната ни да пълни хазната си благодарение на културен туризъм е пет пъти повече от това, което в момента печели. Експертите са на мнение, че с тези приходи могат да се стабилизират държавните финанси и да има повече пари за здравеопазване, заплати, пенсии.

„Трябва да се работи обаче за опазване на културно-археологическото ни наследство“, заяви д-р Щерьо Ножаров от Асоциация „Форум“. В същото време обаче престъпленията с културни ценности се водят като леки престъпления и се наказват с лишаване от свобода до пет години.

Д-р Ножаров коментира факта, че само един човек годишно влиза в затвора заради иманярство и унищожаване на археологическото наследство и добави, че на фона на това е ясно, че у нас има поне 5000 активни иманяри.

„Законодателството по отношение на иманярството е пробито и има мащабни пролуки, които дават възможност на адвокати да защитават и спасяват иманярите у нас“, обясни експертът от Асоциация „Форум“ и подчерта, че тези пролуки са очевидни.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s