WWF разселва застрашени есетрови риби в Дунав

unnamedЗа пръв път в България неправителствена организация прави разселване на застрашени видове риби. На 18.11., вторник,  в природен парк „Персина“, WWF ще пусне няколко хиляди чиги в Дунав.

Различното в това разселване е, че рибките са генетично чисти, с доказано дунавски произход, защото хибридизацията е голям проблем за оцеляването на застрашените видове. Дунавските чиги ще се връщат отново в Дунав, тъй като за рибите е наследствено заложено да се връщат на едни и същи места за размножаване. За да имат шанс да се ориентират и оцелеят в реката, чигите са отгледани в близки до естествените условия в земно-насипни басейни, където са се хранили с естествена храна“, разказва Стоян Михов, ръководител Природозащитна дейност във WWF.

Чигата (Acipeser ruthenus) е един от шестте дунавски есетрови вида и единственият, който не мигрира в Черно море. Тя е най-дребната есетра – достига над 1 м дължина, а понякога някои риби стигат и до 3 м. За разлика от другите есетри, тя е „само“ застрашен вид. Братовчедите ѝ нямат този късмет – моруната (Huso huso), руската есетра (Acipenser gueldensteadti) и пъстругата (Acipenser stellatus) са критично застрашени, а шипът и атлантическата есетра са изчезнали.

Разселването е част от проект „Прилагане на дейности от Националния план за действие за есетровите риби с цел подобряване състоянието и опазване на есетрите в България”, финансиран от оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” Предвидено е WWF да разсели 50 000 малки есетри. Те ще бъдат маркирани в левия преден плавник с магнитна марка, с дължина около милиметър и половина. Всяка марка има уникален номер, който може да бъде разчетен със специален четец. Марките ще позволят да бъдат проследени по-добре миграционните пътища на есетрите и местата им за размножаване.„Когато знаем кои са тези места, ще можем да ги опазим, а с тях и древните есетри“, допълва  Михов.

Повече информация за есетровата програма на WWF можете да намерите наhttp://esetri.wwf.bg.

Пускането на рибите в  реката ще се извърши в присъствието на национални и регионални медии, представители на институциите и експерти от WWF.Разселването ще започне около 13:00 ч. Можете да следите на живо пускането на чигите във Facebook страницата на WWF: www.facebook.com/WWFBulgaria

Екипът на WWF България

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s