Софийската синагога се нарежда сред най-прочутите храмове в света

indexАвторитетното издание за архитектура „Architectural Digest” определи Софийската синагога като един от 19-те най-забележителни храмове в целия свят. Еврейският храм в столицата заема 16-о място в класацията.

Най-голямата сефардска синагога на Балканите се нарежда сред световноизвестни храмове като Златния храм на сикхите в Амритсар, Индия, дървената църква Боргунд в Норвегия и Храмa на небето в Пекин, Китай.

Софийската синагога е построена през 1909 г. по проект на австро-унгарския архитект Фридрих Грюнангер. Впечатлителната й архитектура съчетава испано-мавритански стил, Виенски сецесион и венециански елементи, отбелязват авторите от „Architectural Digest”. Пищният интериор на синагогата включва венециански мозайки и мраморни колони. Основният полилей тежи два тона и е най-големият в България.

Към Софийската синагога функционира и Еврейски исторически музей, чиято цел е да издирва, изучава и съхранява предмети, снимки и документи, свързани с еврейското културно и историческо наследство в България.

 

Изтичник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s