България и Румъния ще промотират съвместно туристически продукти

DSC_5635-1Румъния е ключов туристически пазар и партньор за България и ние винаги с удоволствие посрещаме гости от северната ни съседка. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на официалния старт на есенното туристическо изложение Румънски туристически панаир (The Tourism Fair of Romania) в Букурещ, съобщи пресцентърът на МИЕ.

В церемонията за откриването участваха румънският делегиран министър на малките и средните предприятия, бизнес средата и туризма Флорин Жиану, президентът на Румънската търговско-промишлена палата Михай Дарабан, представители на туристически организации и бизнеса от близо 30 страни и др.
На срещата си с министър Жиану Николина Ангелкова подчерта, че двустранните отношения в сектора имат добри и дълги традиции, а България

е много популярна сред румънците като дестинация за морски и зимен туризъм. Двамата министри се споразумяха в най-скоро време да се проведе съвместна среща, на която да се обсъдят възможностите за промотиране на общи туристически продукти, които да привлекат повече посетители от далечни пазари – например Азия и по-конкретно Китай, Япония, Индия и др. Тази инициатива е горещо подкрепена от бранша, стана ясно и от думите на Корина Мартин, президент на Федерацията на туристическите асоциации на Румъния.
България и Румъния се споразумяха също да продължат добрата традиция на двустранните бизнес дискусии „b2b“ между туроператори, хотелиери и ресторантьори, което е предпоставка за привличане на повече туристи и за развитие на деловите контакти като цяло, съобщи министър Ангелкова. Тя постави акцент и върху съвместните усилия за развитие на общи туристически продукти за Дунавския регион. Ангелкова подчерта, че р. Дунав като един общ проект е важна предпоставка за откриване на нови възможности и предизвикателства пред туризма и развитието на бизнес отношенията между двете страни. Тази политика ще доведе и до устойчив ръст на румънските туристи у нас, каза още Ангелкова.
Българският министър даде интервюта за местни мед

ии, в които подчерта, че Румъния е сред водещите туристически пазари и ключов за страната ни. Тя специално покани румънските фирми и туристи на ски в Банско, където предстоят стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в края на февруари и началото на март 2015 г. Радваме се, че румънските гости оценяват огромния потенциал за целогодишен туризъм на страната ни, поясни Ангелкова.
През 2013 г. броят на румънските туристи в България е надхвърлил 940 хил. души, а общият брой на чуждестранните туристи е близо 7 милиона. По данни на НСИ за деветмесечието на 2014 година румънските туристи в България са били близо 750 хиляди души, което макар и с малко е повече в сравнение със същия период на миналата година. Това е доказателство, че се запазва тенденцията за търсенето на туристическия ни продукт сред румънските туристи, а страната ни става все по-разпознаваема както от по-възрастн

ата аудитория, така и сред по-младите и семейните румънци.
В тазгодишното издание на изложението на българския щанд участват 15 туристически фирми, браншови организации и общински администрации. Фокусът в представянето ни е поставен върху новите туристически продукти с изключителен потенциал за растеж – СПА и уелнес, културно-исторически маршрути, гурме и др.

 

Източник: Thexperts

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s