Негласни картелни споразумения определят заплатите в туризма

rembrandt_bucharestВ интервю за програма „Хоризонт” на Българското национално радио ръководителят на катедра „Туризъм” в Югозападния университет „Неофит Рилски” доц. Преслав Димитров коментира второто годишно изследване „Борбата с бедността в България“, в което е застъпена и ролята на туризма, като един от двигателите на икономиката.

Според думите на доц. Димитров след 10 години възнагражденията в туризма се предвижда да се увеличат с едва 321 лева. Той заяви, че очакванията заплатите в туризма да бъдат около 908 лева след 10 години, при настоящи максимални възнаграждения от 500 – 540 лева, при положение, че българската икономика се очаква да се развива, не е оптимистично като тенденция.

Той каза още, че сивият сектор в туризма е около 20-30%, като основната причина за него е наличието на негласни картелни споразумения между хотелиерите за заплатите на персонала и това, че част от заетите са принудени да разчитат на бакшиши. Димитров обясни, че съществува прекалено силна зависимост между развитието на приходите от сектора у нас и това, което се случва в Западна Европа.

Българският туризъм е обвързан в болшинството от случаите от 83 % до 90,7 % с развитието на брутния вътрешен продукт в тези страни. Тази обвързаност показва нещо много просто, че когато икономиката на западноевропейските страни – Германия, Обединеното кралство, Швеция или Гърция дръпнат надолу и нашият туризъм много рязко дръпва надолу, а оттам и доходите в страната, обясни доц. Преслав Димитров.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s