Община Габрово внесе проект за опазване на защитена зона Витата стена

costa_rica_2Община Габрово внесе за одобрение в Европейската комисия концепция на интегриран проект за опазване, поддържане и възстановяване на биологичното разнообразие в защитена зона Витата стена, съобщават от пресцентъра на градската управа.

Разработката обхваща период в рамките на многогодишната програма „Лайф“ 2014-2017 г. и е подготвена по приоритетна област „Природа и биологично разнообразие“ на подпрограма „Околна среда“. Общият бюджет на проекта е 850 000 евро, 60% от които са безвъзмездна помощ на програмата, а останалите средства са за сметка на кандидатстващата организация и нейните партньори. Планира се проектът да се изпълнява от 2015 до 2021 г.

Целта на проекта е да се осигури устойчиво опазване на дивата флора и фауна, както и на застрашени от изчезване и рядко разпространени природни местообитания. Предвиждат се дейности за защита на местообитания на горски видове прилепи, възстановяване на полуестествена суха тревна и храстова растителност – естествено местообитание на дивата орхидея, опазване на дървета от видовете дъб, габър и бук.

Засегнати от пожари и сечи райони ще бъдат залесени с характерни дървесни видове и ще бъдат поставени табели с имената на защитените растения.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s