Експерти очакват силен зимен сезон

180_edin_ot_nay-stariqt_zimen_kurort_v_balgariq_-_borovecСпоред очакванията на заместник-министъра на икономиката Бранимир Ботев предстоящият зимен сезон ще бъде по-силен в сравнение с изминалия, предава БТА. Ботев предвижда ръст между 4,5 и 5%, основавайки се на факта, че през 2013 г., когато нямаше сняг, браншът е отбелязал ръст от малко над 4%, което показва, че се увеличава търсенето на планински туризъм.

По думите на заместник-министъра един зимен турист оставя 4.5 пъти повече средства в сравнение с летния турист. Друг фактор за предвиждания ръст е нарастващият брой на хората, които искат да отидат на планина през зимата.

Добрата инфраструктура е от изключителна важност за развитието на зимния туризъм в България. Очакваното пускане на магистрала „Марица“ ще допринесе за привличането на турски туристи, чийто брой в българските ски курорти се е увеличил с 61% според данни на министерството.

„Ако пуснем до Капитан Андреево магистрала „Марица“, това означава, че пътуването от Истанбул до най-близкия курорт Пампорово ще трае около четири часа, а Истанбул е генериращ пазар от близо 22 млн. души. Това означава, че ние можем да генерираме уикенд туристите на Истанбул.“, допълни зам.-министърът.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s