Тадж Махал може да бъде затворен за посещения

History_Engineering_the_Taj_Mahal_42712_reSF_HD_still_624x352Сред десетте застрашени дестинации е Мъртво море в Йордания. Неговата брегова ивица представлява най-ниската сухоземна точка в света. Известното солено езерото спада с по един метър всяка година, като от 1930 година насам е потънало с цели 37 метра и водната му повърхност се е свила с 450 кв. км поради отдръпването на вливащата се в него р. Йордан и индустриалната дейност в региона.

Мавзолеят Тадж Махал в Агра, Индия скоро може да бъде затворен за посещения. Индийският туристически борд обмисля тази стъпка, защото замърсяването на въздуха заедно с многобройните туристически посещения оказват вредно влияние върху бялата мраморна фасада.В близко бъдеще Венеция може да се окаже дестинация само за любителите на подводно гмуркане. Отдава е известно, че градът прогресивно и неминуемо потъва, като с всяка изминала година потопите зачестяват и обхващат все по-голяма площ.Скорошно американско проучване твърди, че градът потъва пет пъти по-бързо от предвиденото и ако скоро не се вземат надеждни мерки красивите водни канали, на които градът дължи славата си, могат да доведат до гибелта му.

Белизийският бариерен риф е един от най-големите и забележителни коралови рифове в света. Той е включен в списъка със застрашени обекти на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, заради засилената индустриализацията в региона и изсичането на мангровите гори, които са основния източник на храна и подслон на морския живот.

Сред застрашените световни забележителности попадат и планинският масив Килиманджаро в Африка, националният парк „Глетчер” в САЩ, Малдивите, Неапол в Италия, чиято съдба е застрашена от разположения в близост вулкан Везувий, Патагония и остров Мадагаскар.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s