Културно-историческото наследство на България привлича чуждестранни туристи

d434923feb6b8ff796d2043f25e0d20f1b7fdddfОколо 8% са туристите, които посочват като основен мотив за посещение на България културно-историческото наследство. Това каза на пресконференция във Варна Бранимир Ботев, заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм, който присъства на откриването на седмия Черноморски туристически форум на тема „Историко-археологически туризъм – наследство с перспектива”, съобщава Агенция „Фокус.

„Културно-историческият туризъм, преди да бъде утвърден като самостоятелен туристически продукт, присъства като синтетичен продукт към други основни такива. Целта на всяка местна власт, на туристическата агенция и на инвеститора в туризма е да успее да съчетае тези продукти и да поднесе една палитра на почиващите”, посочи Ботев.

Той допълни, че много отдавна сезонният туризъм се е изчерпал. Търси се разнообразие и обикновено съчетанието е между три продукта – към съответния сезонен туризъм се търси културно-исторически, търси се и религиозен туризъм, както и всичко, свързано с местните традиции и обичаи. „България действително има голям потенциал, ако приемем, че 8% са хората, които идват за културно-исторически туризъм в България, сигурно 80% са тези, които го търсят в рамките на сезонния туризъм, за който идват в страната”, каза още Ботев.

Данните към момента показват, че има много сериозно увеличен ръст от страните, които поставят на първо място именно културно-историческото наследство на България като притегателен фактор. Отчита се ръст от 34% на австрийските туристи за първите шест месеца на годината, както и ръст на френските, испанските и италианските туристи.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s