Хотелиери блокираха пътя Слънчев бряг-Бургас

blokadaБлизо 600 души – хотелиери, ресторантьори, браншовици, жители на Равда, Несебър и Поморие излязоха на 17 септември на протестен митинг на главния път Бургас – Слънчев бряг, в района на Ахелой, съобщават от „Съюза на собствениците – Слънчев бряг”.

Председателят на Управителния съвет на сдружението на хотелиерите в курорта Елена Иванова заяви, че протестът е предизвикан заради нерешените повече от десетилетие проблеми в туристическия сектор. Хотелиерите искат създаване на министерство на туризма, изграждане на четирилентов път от Бургас до „Слънчев бряг“, обособяване на звено „Туристическа полиция“ към Полицейско управление – Несебър. Иванова подчерта, че престъпността в курорта е голям проблем, командированите полицаи не са достатъчни като брой, за да се справят със спецификата на престъпността.

Протестиращите искат още обособяване на националните курорти като самостоятелни единици със собствена структура, управление, финансиране и администриране, набелязване на мерки за преодоляване на липсата на кадри в туристическия бранш, преразглеждане на визовата политика на страната, създаване на политика за повишаване на квалификацията на кадрите и качеството на туристическия продукт.

Трудностите тази година с намирането на качествени, обучени кадри, според Иванова ясно е показала, че и в това отношение нещата не са както трябва. Голяма част от завършилите образование със специалности насочени към туризма, предпочели да работят в чужбина или въобще се отказали да работят сезонна работа. Според Иванова е необходима намесата на държавата, защото не може да се прави туризъм с неквалифицирани кадри.

Исканията на хотелиерите от курорта са подкрепени от Съюза на хотелиерите и Съюза на собствениците за развитие на курортен комплекс „Златни пясъци”, Сдружението на „Хотелиери и ресторантьори -Велинград”, Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, Сдружение на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите – Сандански, Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите и др. браншови организации.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s