50 години АЕК „ЕТЪР”- Габрово

Etar_1XII Международен панаир на народните занаяти „Етър 2014“

Рекорден брой майстори участваха в XII Международен панаир на народните занаяти в Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово. Събитието се проведе от 5 до 7 септември т.г.  под патронажа на Министерството на културата на България.

95 майстори представиха различни занаяти: грънчарство, ножарство, тъкачество и много други. Засилено бе и чуждестранното участие –  Италия представи сладкарска кулинария, майстори от Румъния се занимаваха с изработване на бижута от мъниста, кукли с народни носии и традиционни чанти.

Тази година, превърналата се в традиционна майсторска надпревара бе международна. В продължение на четири дни, осем майстори от България, Румъния и Турция премериха сили в състезание „Грънчарство“.

Условията в този конкурс предвиждаха „задължителна“ и „свободна“ програма. След обстойно обсъждане на точността и изразителността в изработката на задължителния предмет, на представените предмети по избор като техника и естетика, журито присъди Голямата награда „Сребърна хлопка“ на Айхан Иде от Турция, която беше връчена лично от министъра на културата доц. д-р Мартин Иванов. Победителят получи също парична награда, право на собствена изложба-базар през 2015 г. и почетен диплом.

В рамките на XII-я Международен панаир на народните занаяти, на 7 септември Архитектурно-етнографски комплекс „Етър“ – Габрово чества своята 50 годишнина. Съпътстващо събитие на юбилея бе Кръглата маса „50 години АЕК „Етър“ – живата българска традиция“, която се проведе на 6 септември от 13.00 ч. В нея участие взеха над 20 специалисти от цялата страна.

Друго съпътстващо събитие бе юбилейната X-та Международна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще“. В нея над 40 специалисти от страната и чужбина представиха своите научни изследвания по темата. Доказателство за престижа на конференцията е големият интерес от страна на международните участници от Сърбия, Румъния, Македония и Турция. По традиция и от двата научни форума, АЕК „Етър“ ще издаде сборници с докладите на участниците.

Многобройните гости на комплекса се насладиха на богата тридневна фолклорна програма, възстановки на домашни занятия и занаяти, куклен театър, ревю на уникални народни носии от Ямболско. В програмата по случай юбилея участие взеха прочутите родопчани Валя Балканска и Петър Янев, ансамбъл „Родопа“ гр. Смолян, НФА „Филип Кутев“ и много други.

По случай големия юбилей специални награди бяха връчени от министъра на културата на Република България доц. д-р Мартин Иванов – грамота за принос в развитието на българската култура и почетен знак „Златен печат на Симеон Велики“, и от кмета на гр. Габрово г-жа Таня Христова – Почетен знак на град Габрово.

Спонсори на XII-я Международен панаир на народните занаяти бяха: Банка ДСК, „ПЪТСТРОЙ-ГАБРОВО“ АД  и други. Медийни  партньори на събитията бяха: Дарик Радио, Дарик Нюз, вестник „100 вести“, THEXPERTS (Travel & Hospitality Experts).

 

Източник: Thexperts

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s