Двуезичен гид представя историческото наследство на Дунавския Лимес

zx450y250_1902085Двуезичен водач представя римското наследство – антични военни лагери и техните особености по поречието на река Дунав от с. Кривина до град Тутракан. Пътеводителят се издава по проект „Дунавският Лимес в Североизточна България“ на Регионален исторически музей – Русе и включва информация за забележителности, музеи, местни кулинарни рецепти, сакрални места по Лимеса.

В рамките на проекта беше изградена и информационна система – разположени по места са указателни и информационни табели за крепостите Ятрус (край село Кривина, област Русе), Тримамиум (при с. Мечка), Сексагинта Приста (днес на територията на Русе), Тегра (при град Мартен) и Трансмариска (днес град Тутракан).

По проект „Дунавският Лимес в Североизточна България“ в читалище „Просвета – 1927“ в село Табачка беше създадена и експозицията „Водна пещера“. Тя представя масов керамичен материал от пет археологически епохи, открит по време на проведените археологически проучвания в скалния комплекс Водна-Тъмно през 2005 г. Включени са шест броя постери, изработена е дипляна „Водна пещера – хилядолетен култов център“. Експозицията е отворена за посетители с работно време от 13.00 до 17.00 часа всеки делничен ден.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s