Търсят възможности изграждането на АМ Струма да не засегне неолитно селище

OLYMPUS DIGITAL CAMERAТърсят се варианти проектът за автомагистрала „Струма” да не засегне уникалното неолитно селище при с. Мурсалево, съобщава за kmeta.bg проф. Васил Николов, ръководител на обекта. Обсъдени са със служебния министър на културата Мартин Иванов възможностите за консервация на древното селище.

Находката датира от ранния неолит – около 5800 г. пр. Хр. До момента археолозите са установили около 20 сгради, но се предполага, че те са поне два пъти повече. Според археолозите, работещи на обекта, на Балканите няма друго такова селище, с подобна точна планировка.

„Тук можем да направим музей на открито, като нашето предложение е останалата част от селището да бъде откупена от частните собственици, за да се проучи участъкът изцяло и да бъде запазен“, коментира проф. Васил Николов. „Това, което предлагаме на агенция „Пътна инфраструктура“, е да намери инженерно решение. Ако е техническо възможно и финансово изпълнимо, магистралата трябва по някакъв начин „да прескочи“ селището и да мине над него”, допълни той.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s