Рилският манастир е обявен за обект с национално значение

rilskiПравителството обяви Рилския манастир и землището му за обект с национално значение по смисъла на Закона за устройството на територията, съобщиха от правителствената информационна служба, цитирана от Агенция „Фокус”. Решението ще подпомогне да бъде опазено културното наследство на Светата обител, както и развитието на територията, на която е разположена.

Рилският манастир се е ползвал със специален статут и преди, и след Освобождението на България. През 1927 година той е обявен за национален музей и исторически и архитектурен резерват. През 1961 година става общодържавна собственост, а през 1976 година – национален исторически резерват. След промяната на собствеността на обекта през 1991 година е възстановен монашеският му статут.

Статутът му като паметник на културата с определени граници е повторно дефиниран по реда на националното законодателство, обнародвано през 1992 година. В момента по смисъла на Закона за културното наследство манастирът е недвижима културна ценност. Под егидата на ЮНЕСКО е от 1983 година. Обявяването му за обект с национално значение няма да промени или отмени действието на ЗКН и опазването на културните ценности на тази територия ще бъде гарантирано, допълват от Агенция „Фокус’.

 

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s