Епископска базилика е разкрита при разкопки на античния град Залдапа

031424572Археологическа експедиция разкри епископска базилика в най-големия античен град във вътрешността на Добруджа – Залдапа, съобщи директорът на Регионалния исторически музей Костадин Костадинов, цитиран от БТА.

Трикорабната базилика има внушителни размери – на дължина достига 37 метра, на широчина – 21 метра, и е съпоставима с най-големите раннохристиянски храмове в Одесос, Истрия, Томис по Черноморското крайбрежие, коментират ръководители на разкопките.

Археолозите предполагат, че сградата е била двуетажна и вероятно е строена в края на четвърти – началото на пети век. Базиликата е действала до началото на седми век, когато населението на Залдапа загива в драматична битка с нашественици.

Сред най-ценните находки е част от колона, изваяна от рядко срещан червен мрамор с бели ивици, използван при строежите в най-представителните антични сгради. Сред откритите артефакти са и четири мраморни гълъба, красили амвона, орнаменти от изящна олтарна преграда, близо 400 монети, фибули, търговски пломби и други.

Планове предвиждат базиликата и част от крепостните стени на Залдапа, чиято агломерация достига 40 хектара, да бъдат възстановени и обектът да стане достъпен за туристи.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s