Българо-гръцко партньорство развива туризма на Балканите

Александровска гробница 4Добре познати и почти неизвестни обекти от културно-историческото наследство в област Хасково имат огромен потенциал за развитието на туризма в региона. В това се убедиха участниците в демонстрационен тур, организиран от 29 до 31 август 2014 г. от Областна администрация Хасково.

В него участваха представители на различни български и чуждестранни печатни и електронни медии, туроператори и туристически агенти. Организаторите представиха по интересен и атрактивен начин някои от най-значимите за развитието на туризма в областта обекти. Сред тях – Античната Вила Армира край Ивайловград, Мегалитния паметник „Кромлех“ (българския Стоунхендж) до с. Долни Главанак, Природозащитен център „Източни Родопи“ в гр. Маджарово, Тракийския култов комплекс „Скални Ниши“ в местността „Кован Кая“, Александровската гробница край село Александрово, Тракийската куполна гробница и крепостта „Неутзикон“ до с. Мезек и др.

Всички те са включени в проект „Съвместни туристически инициативи, насочени към наследството“ (JTI TARGET), финансиран в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество „Гърция – България 2007 – 2013 г.“, съгласно сключен Договор № В2.12.01/20.03.2012 г.

Целта на проекта е да се популяризира културното наследство в регионите на Източна Македония, Тракия, Хасково, Кърджали и Смолян.  Идеята е да се подобри  привлекателността на туристическата дейност в региона, като се инвестира в нови технологии за популяризирането му.

Цялата област разполага с множество природни и антропогенни ресурси, които са предпоставка за развитие на множество специализирани форми на туризъм. Сред тях могат да бъдат културно-познавателен, археологически, религиозен, винен, орнитоложки, екологичен, селски и други видове туризъм, посочват авторите на проекта.

Участието на областна администрация Хасково в съвместните туристически инициативи цели изграждането на този регион като позната и привлекателна дестинация сред туристите.

 

Източник: Thexperts

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s