Пловдив е българската номинация за Европейска столица на културата 2019

image_2515Официално Пловдив е българската номинация за Европейска столица на културата през 2019 г., съобщава Дарик. Жури, съставено от 13 изявени международни и български експерти в областта на културата и в управлението на големи културни проекти, избра Пловдив измежду четирите български кандидатури стигнали до финал. Останалите финалисти са Варна, Велико Търново и София.

В периода от 29 август до 2 септември 2014 г. делегатите, излъчени от международното жури, посетиха градовете-кандидати, за да се запознаят на място със свършената работа и подготовката на кандидатурите. Основните принципи при оценяването на предложената културна програма от градовете-кандидати са следните: тя да привлича гражданското участие, чуждестранните туристи, както и да стимулира европейското културно сътрудничество. Важно е също предложената програма да е устойчива, изпълнима и да стимулира дългосрочно културното и социално развитие на града.

30% от средствата, които държавата ще отпусне на Пловдив като българска номинация за Европейска столица на културата, ще бъдат дадени на останалите три града-финалисти – Велико Търново, София и Варна. С това се очаква да се подпомогнат инициативите, заложени в стратегиите на останалите три града, участвали в състезанието.

Още една държава ще излъчи град, който ще стане Европейска столица културата през 2019 г. Това е Италия, където победителят ще се избира между Каляри, Лече, Матера, Перуджа, Равена и Сиена. Италианският победител ще стане известен през октомври.

След като вече журито обяви номинацията си за български град – столица на културата през 2019 г., предложението им ще постъпи в Министерството на културата, което следва да го предложи на европейските институции. Очаква се да бъде официализирано с решение на министрите на културата на редовното заседание на Съвета на ЕС през месец май догодина.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s