Панагюрското съкровище е автентично

panagyurishte2Изследванията на Панагюрското съкровище, проведени от швейцарската компания “Евротест контрол”, показват, че съкровището е автентично и не е продадено и подменено с копие. Това съобщава „24 часа”.

За установяване на автентичността на съкровището беше направен анализ на пробите от останалото на съхранение в Пловдивския музей крило на сфинкса от каничката ритон с Афродита, счупено при изваждането на съкровището, и самия ритон. Изследването показа 100 % съвпадение на златото с ритона под инвентарен номер 3201, установявайки точно чистотата на златото и процентите на примеси като силиций, цинк, манган и др.

От години наследници на един от тримата братя, открили съкровището, се опитват да докажат, че то е продадено в чужбина. Те имат претенции и върху собствеността на ценната находка. Патриотично настроени жители на Панагюрище смятат, че мястото на съкровището е в местния музей. За момента то е част от експозицията на Националния исторически музей.

За музея в Панагюрище е изработено точно копие. Друго копие на съкровището се излага в НИМ, когато оригиналът пътува за изложби по света. В момента автентичните съдове се снимат за изложбата на българските съкровища в Лувъра, която трябва да се състои през април. А преди това пък бяха взети за цялостни изследвания от “Евротест контрол”.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s