Българско мобилно приложение за екология е сред най-добрите в света

20317-Screenshot_2012-10-04-22-04-14Мобилното приложение на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) SmartBirds е в листата на World Summit Award Mobile (WSA-Mobile) за най-добрите приложения, които се създават в световен мащаб.

WSA-Mobile е глобална инициатива, която селектира и насърчава най-добрите, иновативни и креативни мобилни приложения в сътрудничество със Световния форум за информационното общество към ООН.

SmartBirds e номинирано в категорията Околна среда. Престижната класация включва 202 мобилни приложения от различни категории. Приложението позволява лесно и бързо определяне на видовете птици, срещащи се в България и записването им в специален електронен дневник. Събраните данни могат да се добавят в базата данни за птиците на БДЗП, а техният анализ и споделяне ще направи наблюдението на птици достъпно за много хора – учени, доброволци, граждани с интерес в биоразнообразието, както българи, така и чужденци, които ще ползват английската версия на приложението.

Мобилното приложение SmartBirds l в момента се обновява по проект на БДЗП: „Модерната природозащита: съвременни комуникации в подкрепа на науката на гражданите“. Основната цел на проекта е създаване на модел за модерна природозащита, основана на науката на гражданите (citizen science), използваща средствата на съвременните комуникации, социални мрежи и технологии.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s