Туристическият бизнес предвижда 10% спад за тази година

davat-3-miliona-leva-za-nasyrchavane-na-vytreshniq-turizym-124132Над 10 % спад в българския туризъм предвиждат за тази година от Асоциацията на българските туроператори и турагенти, съобщава Дарик. Само от Холандия има 30% по-малко туристи през това лято, а от Германия спадът е с 5 на сто.

Според експертите в бранша спадът се дължи основно на слабия летен сезон и липсата на действия от страна на държавата по отношение на рекламна кампания. Те оспориха твърдението на служебния икономически министър Васил Щонов, че за първите седем месеца на годината има 6,7% ръст на чуждестранните туристи, а приходите са нараснали с малко над 4%.

„Предполагаме, че министър Щонов ползва официалната информация на Националния статистически институт. Ние твърдим, че тази информация е крайно неточна и е натоварена с огромна грешка. Нашата прогноза, защото е трудно да се говори за данни, е че спадът ще бъде над 10% и то основно благодарение на спада в летния туризъм“, коментира Байко Байков от Асоциацията на българските туроператори и турагенти.

Калин Драганов от асоциацията коментира, че този летен сезон по българското Черноморие се е появил сериозен проблем с престъпността. „Престъпността се е увеличила значително – ограбвания, побои над туристи тази година сигурно са се увеличили двойно и тройно. Нашият холандски партньор ни прати официално писмо, че ако това не се промени, те ще спрат програмата“.

Според Асоциацията на българските туроператори и турагенти е необходимо отделно Министерство на туризма, за да може да се осигури предвидимост и сигурност на бизнеса.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s