В края на септември крепостта Туида ще посрещне първите си посетители

tuida3В края на септември или началото на октомври се очаква ранновизантийската крепост „Туида” край Сливен да отвори врати за посещения на туристи, съобщи пред БТА заместник-кметът с ресор „Икономическо развитие, програми, проекти и международно сътрудничество“ в Община Сливен Румен Стоилов.

Изградената в края на 4 век и съществувала до 13 век крепост, обхващаща площ от 40 дка, е реставрирана по европроект. Целият обект е ограден с нова ограда, има парково осветление, изграден е довеждащ асфалтов път, паркинги. В крепостта ще се влиза през информационен център, където туристите ще могат да получат подробна информация за историята на обекта и за атракциите, предлагани на мястото.

Посетителите ще имат възможност да видят макет на крепостта в първоначалния й вид. Ще има манекени в човешки ръст, облечени в типичните за епохата дрехи и носии, както на местните, така и на тези, които са обсаждали крепостта. Освен характерни за епохата облекла ще бъдат показани възстановки на средновековни оръдия – таран, катапулт, голяма и малка балиста в реални размери и др.

Туристите ще могат да разгледат и различни видове средновековно снаряжение – мечове, лъкове, стрели, като сред атракциите ще бъде стрелба с лък по мишени. Посетителите ще могат да си направят снимки за спомен със средновековни ризници, шлемове и да се потопят в духа на епохата.

Амфитеатър с капацитет около 400 седящи места и две сцени е изграден в центъра на крепостта. От общината възнамеряват там да организират концерти, обществени прояви и др. Друга привлекателна за туристите атракция ще бъдат реално извършващите се на място разкопки и проучвателни дейности.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s