Изложба приканва към реалното опазване на защитените територии в страната

more4От 1 до 16 септември на стената между Културен център „Морско казино“ и „Охлюва“ в Морската градина в Бургас ще бъдат изложени 20 платна от различни защитени зони в България и Европа – част от Изложбата „Натура 2000 – най-доброто от природата на България и Европа”, организирана от Българска Фондация Биоразнообразие.

„Това е опит да се покаже Европейската екологична мрежа Натура 2000 в нейната същност – спиращи дъха гледки, впечатляващи скални образувания и езера, красиви и интересни растения и животни.“ – споделят организаторите. Идеята на изложбата е освен да покаже красотата на защитените зони, да обърне внимание и на реалното им опазване.

В изложбата присъстват едни от най-чувствителните местности, обект на застрояване и нездрав инвестиционен интерес, предизвикали неведнъж общественото внимание и масови протести – Иракли, Кара дере, Камчийски пясъци, Пирин, Странджа и др. Показани са и опасностите, които продължават да застрашават защитените зони и видове в България – бракониерство, застрояване, нерегламентиран лов и др.

Изложбата представя и потенциала на Натура 2000 местата за развитие на регионите и осигуряване на ползи за местната общност. Включени са и някои добри примери от Гърция (Национален парк „Керкини”) и Финландия, които показват как правилното управление на защитената природа може да носи значителни приходи от еко и фототуризъм, наблюдение на птици и други.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s