Реставрираната гробница на Хонорий посреща туристи

159dc689df0d054074b25bc9ad6df21eС тържествена церемония в присъствието на президента на България Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова беше открита за туристически посещения гробницата на Хонорий пред базиликата „Света София“. Тя става достъпна за публиката като част от музея под църквата, съобщава Дневник.

Новооткритият туристичес

ки обект е единствената до момента гробница от Късната античност в България, където фигурира името на починалия с надпис едновременно на латински и гръцки. Освен надписа вътрешността на полуцилиндричната тухлена гробница е декорирана с червени кръстове и флорални изображения в червени и зелени тонове.

Комплексът на Хонорий е бил открит случайно през 1989 г. при строителни дейности. Възстановяването започва преди три години и е финансирано с 300 000 лева от фонд „Култура” на Столична община. До няколко месеца ще започне изграждането и на подземен тунел, свързващ паметника с музея п

од „Света София“.

Гробницата на Хонорий може да бъде посетена с билет за музея. Посетителите могат да разгледат и няколко витрини, в които са изложени част от предметите, излезли при разкопките на Източния некропол на Сердика. Експонирани са и интересни каменни съоръжения, датирани от II до VI в..
Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s