Перперикон може да се превърне в музей на религиите

ovcharov3Перперикон може да се превърне в музей на религиите на открито, сподели проф.Николай Овчаров на пресконференция, на която представи археологическите открития в древния скален град от последния месец, съобщава kmeta.bg.

Археологът припомни, че Перперикон има близо 6000 години история и там са открити както езически светилища от каменномедната и бронзовата епоха, така и раннохристиянски и средновековни църкви.

Подобен музей ще покаже как на едно място са възникнали различни култури от зората на човечеството до наши дни. Той ще включва праисторическия храм, базилики, олтари и намереното през 2011 г. мюсюлманско тюлбе (мавзолей), обясни Овчаров.

В първите дни от разкопките на Перперикон през новия сезон е открито погребение на боен кон в помещение край тюлбето, отбеляза археологът. Предстои да бъде определена породата на четириногото. Предполага се, че с подобни коне Чингис хан е осъществил своите завоевателни походи.

Проф. Николай Овчаров има идея да изложи в Перперикон и костите на предполагаемия „вампир“, открит там. Става дума за останки на мъж, в тялото на който е бил забит голям метален предмет с цел той да не вампиряса и да не се върне сред живите. Така археологическият комплекс край Кърджали ще покаже както религиите на древните хора, така и техните суеверия.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s