Изложба отбелязва 80 години Паметник на свободата на Шипка

655-402-shipkaНационалният военноисторически музей и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“ представят съвместна изложба „80 години Паметник на свободата на връх Шипка“. Тя ще бъде открита от министъра на културата Мартин Иванов на 2 септември в Галерия „Средец“, Министерство на културата, и ще продължи до 10 септември.

Изложбата е посветена на годишнината на монумента и представя уникални експонати, автентични фотографии и документи, пресъздаващи историята на Паметника на свободата и значимостта на събитието в българската история.

Посетителите ще могат да се пренесат в деня на неговото откриване и освещаване – 29 август 1934 г., с помощта на артефакти, напомнящи за този момент – ключа, с който Цар Борис III отключва паметника, и ножицата, с която прерязва лентата. За пръв път ще бъдат показани оригиналните чертежи на проектантите на паметника арх. Атанас Донков, арх. Данчов и скулптора Александър Андреев. Пощенски марки и значка, изработени по случай освещаването на паметника на връх Свети Никола, допълват усещането за значимост на този ден.

Идеята за паметник, увековечаващ подвига на българските опълченци и руските воини, участвали в решителния епизод от Руско-турската война, се заражда още през 1879 г., но осъществяването ѝ се забавя. Благодарение на усилията на Министерство на войната, Комитета за въздигане на Паметник на свободата и с доброволната лепта на хиляди граждани, институции и организации половин век по-късно монументът е факт. След построяването му Министерство на войната, чрез отделението „Военни музеи, паметници и гробове“ и Главния военен музей (днес Национален военноисторически музей) издържа и стопанисва Паметника на свободата в продължение на 20 години.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s