Разкопките на Старинна Сердика застрашени от разрушване

430x239Поради провал на процедури за възлагане на обществени поръчки Министерството на културата все още не може да усвои 16 млн. лева, отпуснати по европейски програми за осъществяване на проекта „Старинна Сердика”, чрез който да бъде представено археологическото наследство на столицата, съобщава kmeta.bg.

Това е причината разкопките под Ларгото да се рушат, алармират от Столична община. „След като са престояли 2000 години в земята и се извадят отново, тези древни зидове строени преди много векове започват постепенно да се разпадат. Трябва да бъдат обработени със съответните материали, да се пренаредят на места плочите, да се добавят липсващи елементи“, категоричен бе зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Дъждовете и подпочвените води са следващият голям проблем. За да бъдат предпазени, разкопките били покрити единствено с найлон. Вече трета година обаче найлонът не е бил подменян. Общината поставила видеонаблюдение и денонощна охрана за собствена сметка.

В началото на месец август кметът на София Йорданка Фандъкова призова за спешни действия от страна на държавата. В отговор беше назначена Междуведомствена експертна комисия, която да изготви мерки за аварийна консервация на разкопките.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s