Екатерина Захариева: Интересът на държавата е да запази околната среда, но без да гони инвеститорите

Екатерина_ЗахариеваНа срещата с представители на сдружение „Да запазим Корал” вицепремиерът Екатерина Захариева подчерта, че опазването на българската природа е приоритет за правителството, но трябва да се намери точния баланс между екологията, привличането на качествени инвеститори и правата на частните собственици, съобщават от пресцентъра на министерството.

В случая с плажа „Корал“, тя отбеляза, че Министерството на регионалното развитие ще сезира прокуратурата с искане да протестира издадените разрешения за строеж поради наличие на тежки пороци при тяхното издаване, водещи до нищожност. Разрешенията са издадени и презаверявани без актовете, които се изискват по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Решенията за преценка на необходимостта от ОВОС са издавани в периода 2004-2006 г. и са изгубили своето правно действие, тъй като съгласно ЗООС срокът им е петгодишен. Освен това, липсват и оценки за съвместимост по ЗБР. Липсата на тези документи е основание за спиране на строежите от ДНСК, респ. – кмета на общината.

Екатерина Захариева бе категорична, че няма да се допусне строителство върху дюни. Вицепремиерът обясни, че опазването на дюните и плажовете от застрояване може да стане единствено с приемането на кадастрални и специализирани карти, които в момента се изготвят.

Още миналата година на 18 април г-жа Захариева в качеството си на вицепремиер на предишното служебно правителство е издала заповед за създаване на междуведомствена работна група с представители от МРРБ, МОСВ, АГКК, която да координира и контролира дейностите по определяне на местоположението, вида и характеристиките на пясъчните дюни, разположени на територията на черноморското крайбрежие във връзка със създаването на специализирани карти и регистри по ЗУЧК.

Според Захариева приемането на кадастралните карти ще реши проблемите като цяло, защото ще е ясно записано кое е дюни, което е защитена зона, кое е резерват. „Така държавата ще стане по-коректен и прогнозируем партньор, за да не гони инвеститорите“, категорична бе тя.

Министър Захариева се обяви и за разделяне на плажовете по категории, за да са информирани туристите, кой плаж какви условия предлага. Според нея добра мярка би било и обособяването на „зелени плажове“, какъвто може да е „Корал“. При отдаването на концесия за такива плажове могат да залегнат изисквания за ограничаване на броя на преместваемите обекти, шезлонгите и чадърите, за да се осигури повече свободна площ. Много туристи предпочитат почивка на тихи кътчета, без шумни спортни и атракционни съоръжения и да виждат около себе си повече природни материали вместо бетон.

Захариева се ангажира и с проверка за това как общините изразходват постъпващите при тях приходи от концесионната и наемната цена върху плажовете в размер петдесет на сто. По закон тези суми могат да се изразходва само за подобряване състоянието на морските плажове, например благоустрояване на прилежащите територии, осигуряване на транспортни връзки с местни пътища.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s