България ще бъде разделена на 9 туристически района

fa37a4f9a38db6904ec35c57ae7e1786България ще бъде разделена на 9 туристически района в обновена национална туристическа карта, съобщава kmeta.bg. Целта е да се формират регионални туристически продукти. Предполага се, че обособяването на районите ще стимулира местните власти и фирмите да се обединяват за създаване на съвместни туристически продукти и провеждане на рекламни кампании.

Новото в туристическата карта на страната ще бъде въвеждането на две наименования – Балкан и Долина на розите, които, въпреки че са известни в цял свят, все още не фигурират на географските карти на страната, коментира заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Той очаква да получи проекта „Концепция за туристическо райониране на България“, подготвен от Националния център за териториално развитие към строителното министерство и експерти от Софийския университет. Предишен проект предвиждал туристическите региони да бъдат 6, колкото са и районите за икономическо планиране. Според заместник-министър Ботев в разработката е липсвала логика, затова е започната нова процедура по райониране.

Разделянето на страната на туристически райони се изисква от Закона за туризма, приет през пролетта на 2013 година. Сега експертите предлагат обособяване на Дунав, Стара планина, Долина на розите, Тракия, Родопи, Рила-Пирин, София, Северно Черноморие и Южно Черноморие.

 

Източник: Tourist Media

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s