Скалната църква в резерват Яйлата ще отвори за посещения през октомври

40612340Скалната църква „Свети свети Константин и Елена“ в резервата „Яйлата“, която се смята за уникална с прабългарските рунически знаци и християнски кръстове, е укрепена и отново ще бъде достъпна за посетители. Храмът е възстановен в рамките на проекта „Яйлата – античната врата на Добруджа“, финансиран по оперативна програма „Регионално развитие”, съобщи на БТА директорът на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева.

Църквата остана няколко години затворена, след като при земетресение от свода й се отрониха камъни и се появи цепнатина. След пълното външно укрепване храмът ще бъде отворен тази есен – най-късно до 25 октомври, каза Мирчева, която е и ръководител на проекта. В скалите на „Яйлата“ е опазен и пещерен град с повече от 100 жилища, обитавани още през петото хилядолетие преди Христа.

В рамките на проекта ще приключи и реставрацията и консервацията на късноантичната и ранновизантийска крепост в резервата, от която частично са запазени четири кули и кула-порта. На приморската тераса, която обхваща площ от 300 декара, ще бъдат монтирани бинокли, за да могат туристите да наблюдават не само историческите забележителности, но и редки растителни и животински видове.

 

Източник: Tourist Media

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s