Остров Света Анастасия празнува на 15 август

Image_1072136_126Остров „Света Анастасия” край Бургас ще отбележи официалния си празник на 15 август, деня на Голяма Богородица. Датата е избрана за празник на острова преди векове, когато там е имало действащ манастир, а честването е било свързано най-вече с храма, носещ името „Успение Богородично“.

Тази година празникът ще бъде отбелязан с редица събития, които ще продължат през целия ден. Специално за празника от Бургас ще има 8 корабни курса до острова, като последният час на връщане към града ще бъде в 22.00 часа.

Наред със почитането на християнската традиция, на 15 август през целия ден посетителите на острова ще могат да се включат и в различни занимания – морски, приключенски, свързани с изкуство, история, кулинария.

Училище за рибари ще учи как се ловят различните видове риба, как се вадят миди и рапани, как се управлява рибарска лодка с гребла и др. В Училището за млади капитани ще бъдат представени интересни факти, свързани с устройството и управлението на корабите, видовете ветрове, вълнение на морето и др.

Точно в 13:00 часа Островна кухня ще отвори врати на пристана и ще демонстрира, как се приготвят типичните за бургаския край миди на тенекия. През деня ресторантът на острова ще предложи специално празнично меню. В Лекарната ще има демонстрация на лечебните свойства на някои от предлаганите там продукти.

На 15 август ще заработи Островна поща, където посетителите ще могат да изпратят картичка до близките си в плик с марка. През целия ден фарът, който е военна зона и през останалото време е с контролиран достъп, ще бъде отворен за посетители. Така ще бъде отбелязана 100-годишнината от неговото построяване.

 

Източник:

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s