Над 2,6 млн туристи са посетили България през първото полугодие

Организирани туристически групи от 50 държави са посетили България от януари до юни тази година, съобщи днес във Варна зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев.

По думите му чуждестранните гости са били 2 634 887 души, като в тази цифра не фигурират транзитно преминаващите през страната, както и индивидуалните туристи, които отсядат в частни квартири. Ботев уточни, че спрямо първите шест месеца на 2013 година увеличението на туристите е с 5,7 на сто. Страната ни вече има 9 пазара, от които посреща около и над 100 хиляди души, каза зам.-министърът. Той уточни, че чужденците проявяват все по-голям интерес към културния, СПА и екотуризма, както и към комбинираните пакети. Ботев отчете, че има увеличение от около 4,5 на сто при гостите от Гърция, Русия, Великобритания. Ръстът на туристите от Германия е с 9 на сто, а от Турция – с близо 14 процента.

Заради кризата в Украйна България посреща много повече гости от Молдова, Беларус и Унгария, допълни Ботев. Според него посетителите от САЩ са се увеличили с 22 на сто, като подобен ръст има и при почиващите от Канада, Австралия, Швейцария и прибалтийските републики.

Зам.-министърът посочи, че след откриването на авиолинията Варна-Истанбул се отчита рязко нарастване на гостите от Иран, Арабските емирства и Китай. Очаквано през тази година са намалели летовниците от Украйна, допълни Ботев. Според него занижението обаче е много по-малко от прогнозираното. До сега България са посетили 91 123 украинци, като броят им е намалял с 8 на сто в сравнение с миналата година.

 

Източник: Thexperts

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s