Български хотели не гонят туристи на фалиралия руски туроператор „Лабиринт“

Асоциацията на руските туроператори (АТОР) възнамерява да публикува списък на хотелите, които искат повторно плащане от клиентите на руската туроператорска компания „Лабиринт“, която вчера обяви, че прекратява дейност, предаде ИТАР-ТАСС. Списъкът ще бъде изпратен на „заинтересованите органи на властта“, се казва в съобщение на сайта на асоциацията.
АТОР се обръща към агенциите и туристите с молба да съобщават по електронната поща за случаи, в които хотелите искат повторно плащане от туристите, намиращи се на почивка по линия на „Лабиринт“.
„АТОР смята за недопустимо да бъдат шантажирани потребителите в условията на възникнал спор между стопански субекти. Асоциацията се обръща към туристическите агенции и туристите с молба да съобщават за случаи на изгонване на туристи и искане на повторно заплащане от тях“, подчертават от АТОР.
ИТАР-ТАСС отбелязва, че България и Гърция са две от страните, които са влезли в положението на изпадналите в беда клиенти на туроператора „Лабиринт“ в своите страни и смятат да изпълнят задълженията си към тях, като не прекратят почивките им въпреки задълженията на туроператора.
Най-агресивно спрямо руските туристи – клиенти на „Лабиринт“, като ги шантажират и искат доплащане или ги гонят, се държат хотели в Кипър, Турция и Испания, съобщи за ИТАР-ТАСС прессекретарят на Руския съюз на туристическата индустрия Ирина Тюрина. Именно оттам постъпват най-много жалби от потърпевши туристи.
В момента извън Русия се намират 25 хиляди клиенти на „Лабиринт“. Не се знае обаче колко души са си купили почивки, но така и не са могли да излетят заради фалита на туроператора.

В петък „Оренбургските авиолинии“ отказаха да извършат 36 чартърни полета до Гърция, Турция, Испания, България и Китай, поръчани, но не платени от туроператора „Идеал тур“. Според експерти проблемите на „Лабиринт“ са пряко следствие от фалита на партньора си, тъй като двете компании са свързани чрез един от собствениците. Според руските власти досега нито туроператорът, нито авиокомпанията не са алармирали за финансови проблеми. По данни на авиокомпанията дългът на консолидатора и авиоброкера „Идеал тур“ надхвърлят 2 млрд рубли, докато според туроператора те не превишават 1,2 млрд рубли.

През последния месец няколко водещи руски туроператора съобщиха, че прекратяват дейност. Първа беше „Нева“, последвана от „Роза ветров Мир“. Трета бе компанията от Санкт Петербург „Експо Тур“. Очаква се съдбата им да последват и „Идеал тур“ и „Лабиринт“.

 

Източник: Thexperts

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s