Предстои откриването на Музей на етносите в Розино

В село Розино ще бъде открит Музей на етносите, съобщава кметът Димитър Петров, цитиран от Агенция „Фокус”. Идеята зад проекта е да се съберат на едно място обичаите, традициите, битът и носиите на жителите на селото.

Предварителният план за експозицията е много амбициозен. По думите на кмета на Розино в разбирателство и толерантност живеят българи, турци, цигани, каракачани и помаци. „Идеята е в музея да могат да се видят предмети от бита, носии, снимки, които разказват живота им“, поясни Петров.

Освен експонати, свързани с бита и традициите на местните жители, бъдещият музей ще включва и археологически експонати. Край близкото село Христо Даново има разкрита римска пътна станция и останки от луксозна римска вила. „Ще поискаме част от експонатите, намерени там да бъдат предоставени в нашата сбирка“, коментира Димитър Петров.

В бъдещия музей се предвижда да има и експозиция за добива и преработката на розов цвят в розово масло. Според Димитър Петров голяма част от експонатите ще се бъдат предостави от жителите на селото. „Надяваме се на огромен интерес тъй като в селото се свързват Античност, Средновековие, настояще и бъдеще“, допълни Петров.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s