България ще бъде разделена на 9 туристически района

България ще бъде разделена на 9 туристически района в обновена национална туристическа карта, съобщава kmeta.bg. Целта е да се формират регионални туристически продукти. Предполага се, че обособяването на районите ще стимулира местните власти и фирмите да се обединяват за създаване на съвместни туристически продукти и провеждане на рекламни кампании.

Новото в туристическата карта на страната ще бъде въвеждането на две наименования – Балкан и Долина на розите, които, въпреки че са известни в цял свят, все още не фигурират на географските карти на страната, коментира заместник-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

Той очаква да получи проекта „Концепция за туристическо райониране на България“, подготвен от Националния център за териториално развитие към строителното министерство и експерти от Софийския университет. Предишен проект предвиждал туристическите региони да бъдат 6, колкото са и районите за икономическо планиране. Според заместник-министър Ботев в разработката е липсвала логика, затова е започната нова процедура по райониране.

Разделянето на страната на туристически райони се изисква от Закона за туризма, приет през пролетта на 2013 година. Сега експертите предлагат обособяване на Дунав, Стара планина, Долина на розите, Тракия, Родопи, Рила-Пирин, София, Северно Черноморие и Южно Черноморие.

 

Източник: Tourist Media

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s