Продължава разкриването на древната история на Пловдив

Художествено осветление ще бъде монтирано на Римския акведукт в Пловдив, съобщава пресцентърът на градската управа. В започналия проект за реконструкцията на бул. „Христо Ботев“ е предвидено преминаване под пътя на комуникация за осветление, така че след завършване на ремонта да се осветят и покажат античните останки.

Акведуктите са сред най-големите инженерно-технически постижения на древните римляни. Античният акведукт в Пловдив е с обща дължина 22 километра и излиза на Римския стадион, където мястото е обозначено и може да бъде видяно от посетителите. В последните туристически карти на Пловдив акведуктът е маркиран заедно с паметника на Филип Македонски. Те се рекламират като част от забележителностите на Пловдив, които трябва да бъдат видени от жителите и гостите на града.

Междувременно археологическите проучвания на площад „Централен” в Пловдив продължават. Разкритите при разкопките кирпичени тухли с невероятна декорация с растителни орнаменти показват, че Пловдив е бил най-големият, най-богатият и важен град на полуострова, коментира ръководителят на проучванията археологът Елена Кесякова. Подобна декорация не е разкривана никъде в България досега.

За проведения международен конкурс за новата визия на площад „Централен” Община Пловдив получи отличието „За утвърждаването на справедливостта”, организиран от неправителствена организация, ангажирана с обществени каузи. Преди пристъпването към обществено обсъждане, а след това и гласуването в Общинския съвет, Община Пловдив държи експертният съвет, заедно с включените в него археолози, инженер-конструктори и архитекти, да даде своето компетентно мнение за изпълнимостта на класирания на първо място проект, дело на колектив от Португалия. Очаква се отварянето на форум за гласуване и мнения за представените в конкурса проекти, както и изложба на открито в центъра на града.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s