МИЕ създаде координационна група за казуса с фалиралия руски туроператор НЕВА

В съобщение до медиите Министерството на икономиката и енергетиката изрази своята позиция по отношение на казуса с банкрутиралия руски туроператор „Нева”.

От министерството посочват, че ЗАО фирма „Нева“ не е регистрирана в България и не фигурира в Националния туристически регистър за лицензирани туроператори и турагенти. Фирмата не е посочила и официален свой представител, имащ право да изпълнява туроператорска и турагенства дейност на територията на България. Туристическата агенция не поддържа и гаранционен фонд(застраховка) за своите туристи в България.

Понастоящем броят на туристите, изпратени от „Нева“ в България е 667, в това число от Санкт Петеррбутг-253, Москва- 346, Калининград-34, Казан 29 и от Уфа- 5. ЗАО фирма „Нева“ има финансова гаранция, която се предоставя от застрахователно компания „Восхождение“. В този смисъл претенциите на всички руски туристи, изпратени от ЗАО фирма „Нева“ в България, за които не е заплатено, следва да бъдат удовлетворени в рамките на финансовата гаранция на фирмата по реда на руското законодателство.

Официалното обръщение на ЗАО фирма „Нева“ е предоставено на медиите на 16.07.2014 г., около 14 часа местно време. Това е видно и от съобщението на сайта на туроператора http://www.nevatravel.ru. От министерството обръщат внимание, че фирма „Нева“ е изпращала регулярно свои туристи в България в периода от края на юни до дните непосредствено преди обявяването на фалита,без да превежда за тях договорените суми на българските хотели, при условие, че самите руски граждани надлежно са заплатили пътуването и престоя си в България на ЗАО фирма „Нева“.

От министерството подчертават, че поради посочените причини няма юридическата възможност и правомощия да се намесва в чисто търговски отношения, възникнали между ЗАО фирма „Нева“ и нейни подизпълнители и клиенти, чиито договори са сключвани, изключително съобразно руското законодателство и на територията на Руската федерация.

По данни на ръководството на ЗАО фирма „Нева“-Санкт Петербург авиопревозвачът „Таймир“ има възможност да извозва от България за Санкт Петербург туристите на фирма „Нева“ в срок до 29 юли 2014 г., стига билетите за полетите да се покриват от финансовата гаранция на руската фирма. Съгласно нормативната уредба на Руската федерация обратното извозване на руски туристи до Русия, в случай като този със ЗАО фирма „Нева“, се поема от асоциация „Турпомощ“ (www.tourpom.ru).

На 17 юли с полети на авиокомпании „Ямал“ и „Трансаеро“ 35 руски деца и 8 възрастни граждани, изпратени от ЗАО фирма „Нева“ в комплекс бялата лагуна до Балчик, са излетели обратно към Санкт Петербург. Голяма част от руските туристи, изпратени в курорта Албена от руската фирма, предпочитат да заплатят на място почивката си и да продължат престоя си в България, като в последствие средствата им бъдат възстановени от застрахователната компания на ЗАО фирма „Нева“.

Българската страна прави всичко възможно да осигури безпроблемното връщане на руските туристи и клиенти на ЗАО фирма „Нева“, се казва още в съобщението на министерството. В МИЕ, под ръководството на заместник-министър Бранимир Ботев, е създадена координационна група начело с референта за Руската Федерация Албена Методиева . Поддържат се и постоянни контакти с Посолството на Руската Федерация в гр. София и Генералното консулство на РФ в гр. Варна.

Ръководителите на търговско-икономическите служби на Посолството в Москва Катя Жекова и на Генералното консулство на България в Санкт Петербург Красимир Лозанов са получили указания за координация и съдействие по всички въпроси засягащи изоставени руски туристи от ЗАО фирма „Нева“ на територията на България.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s