Около 60% от българите не са ходили на почивка през последната година

Шейсет процента от българите не са пътували нито в страната, нито в чужбина. Пътувалите в страната пък са похарчили средно по 244 лв. за една почивка. Най-активно пътуващите в границите на България са хората с доход над 500 лева, а в чужбина – над 700 лева, показа изследване, цитирано от БТА.

То е проведено между 25 януари и 25 март сред 1 200 българи на възраст над 15 години по проект на Министерството на икономиката, финансиран от програмата „Регионално развитие“, целта на който е да популяризира вътрешния туризъм.

Свободното владеене на езика, възможността за самостоятелно организиране на пътуването и патриотичните подбуди, че първо трябва да се опознае родината, са сред основните причини да се избере пътуване в страната, сочат резултатите. Основен мотив да се тръгне на път, пък е наличието на пари и свободно време.

През последната година в страната са пътували приблизително 2.517 млн. души над 15 години. От тях 28% са пътували само в страната, 8% – и в България и в чужбина, а 4% – само в чужбина.

Продължителността на пътуванията в България е най-дълга през лятото – около 6 дни, а през останалите месеци средно е между два и четири дни. Средната продължителност на престоя в чужбина е около пет дни. Средният разход в България е 244 лв, а зад граница –  646 лв. на човек.

Най-предпочитаните дестинации в България са Черноморието, особено Созопол, Боровец и Велинград. Над половината от туристическите пътувания в чужбина са до  Гърция и Турция.

Министерството на икономиката и енергетика започва целогодишна рекламна кампания за насърчаване вътрешния туризъм.  С 3.15 млн. лв. в продължение на 36 месеца над 2 млн. души ще бъдат убеждавани да пътуват в чертите на България чрез телевизионна и печатна реклама, външна и интернет реклама. Кампанията ще популяризира културно-историческото наследство, природното богатство, спа и уелнес туризма, малко познатите обекти. В рамките на проекта ще бъде разработен и наръчник „Добри практики и защита правата и сигурността на потребителите“ в пет хиляди броя тираж.

 

Източник: Дневник

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s