Отчита се ръст на туристите в масовите дестинации в България

Очакваме тази седмица консулската ни служба в Москва да издаде 200-хилядната виза за руски турист, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката с ресор туризъм Бранимир Ботев в предаването „Още от деня“ по БНТ 1.

Той допълни, че това се случва 4 дни по-рано спрямо същия период на миналата година. Има дни, в които само консулството ни в Москва издава по 6000 визи дневно, стана ясно от думите на Ботев.

Предстои България да открие нови консулски служби – например в Санкт Петербург. Ще отваряме консулство в Екатеринбург, обмисляме да присъстваме активно с консулски служби и в други региони на Руската федерация, където да генерираме сериозен туристически ресурс за България. Интересът на руските туристи към нашата страна е много голям, заяви още ресорният зам.-министър.

Ботев подчерта, че има ръст на туристите в почти всички масови дестинации в България. Ето защо са нужни преди всичко по-активна реклама на туризма и засилено маркетинг присъствие на туристическите борси и пазари, за да можем да реагираме своевременно, когато се тиражира не особено позитивна информация за страната ни. Често това не е обективно, а резултат от конкуренти на пазара, поясни зам.-министърът.

На второ място именно сега е моментът да отправяме положителни послания, да присъстваме сериозно в медиите – както в българските, така и в чуждестранните, категоричен бе Ботев.

Той поясни, че с промените в Закона за туризма, който вече мина на първо четене в парламента, ще се уеднакви режимът за всички планински туристически курорти у нас. Няма да се налага инвеститорите да променят предназначението на земеделските земи и горските терени, така че да са урбанизирани под претекст, че се правят писти.

Когато една територия стане урбанизирана, няма обратен ред в закона, по който тя може да бъде отново земеделска. От концесионните такси 50% ще отиват в общините, които ще ги използват за благоустрояване и други дейности, което пък ще даде сериозен тласък на планинския туризъм, убеден е Ботев.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s