В средата на юли ще стане ясна съдбата на НП Българско Черноморие

В интервю за вестник „Труд” новоназначеният министър на околната среда и водите Станислав Анастасов коментира, че решението за създаването на Национален парк „Българско Черноморие” ще бъде взето в средата на юли, когато МОСВ ще излезе с доклад за парка, в който ще се даде оценка дали е възможно създаването му.

В началото на юни експерти от БАН предадоха на екоминистерството проект с необходимите документи и карти на парка. Тяхното предложение предвижда в обхвата на парк „Българско Черноморие“ за влязат два природни парка, пет резервата, защитени местности по крайбрежието от Дуранкулак до Резово, както и 37 защитени зони, включени в европейската екологична мрежа „Натура 2000“. Така общата площ на територията, която би трябвало да влезе в очертанията на парка надхвърля 52 хил. хектара. Проектът на експертите от БАН беше посрещнат с критики от собственици на земи по крайбрежието и от експерти от системата и от природозащитните организации.

По мнението на еколози проектът на парка в настоящия си вид е обречен на провал. Според тях настоящото предложение трябва да бъде сериозно коригирано и отново разгледано, съобщава Дневник. Сред конструктивните им предложения за корекции е промяна на територии – изключване на двата природни парка „Странджа” и „златни пясъци” и териториите в регулация, добавяне на допълнителни имоти в ценни места, включително акватория. Трябва да има категорична забрана за всякакво строителство в цялата му територия.

До момента две от предвидените обществени обсъждания на проекта – във Варна и Бургас, бях провалени засега няма насрочени дати за нови.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s