Боровец, Созопол и Велинград най-предпочитани от българите

През лятото българите предпочитат да почиват основно на море, а през зимата и неактивните сезони си организират екскурзии за разглеждане и опознаване на различни обекти в страната. Боровец, Созопол и Велинград са топ дестинациите в България. Това показват резултатите от проучване за причините за пътуванията на българите в страната и чужбина. Данните от него бяха оповестени по време на представянето на специалната комуникационна кампания на Министерството на икономиката и енергетиката /МИЕ/ за насърчаване на вътрешния туризъм у нас.

Основната цел на кампанията е да увеличи дела на българските туристи у нас, да промотира интересни и неизвестни до този момент туристически обекти и маршрути, както и да създаде заетост за местната икономика.

Основните причини, които карат българите да почиват в България, са три: липсата на езикова бариера, по-лесна организация на пътуване и престой и убеждението, че първо трябва да опознаем държавата си, а след това други страни, народи и култури.

Една целогодишна рекламна кампания ще намали сезонността, териториалната концентрация на туризма и ще постигне по-равномерно разпределение на ползите от активната туристическа дейност, разясниха експерти от МИЕ.

През 2013 общо пътувалите у нас или в чужбина са близо 2.5 млн. души, което представлява 40% от българското население на възраст над 15 години. 28% от тях са почивали само в България, като това са предимно млади и активни хора със средно или висше образование и доходи от 340 до 700 лв., показват още данните от проучването на МИЕ. Според него средната почивка на българина у нас е 5-6 дни с разход от 244 лв. на човек. В чужбина българите харчат около 3 пъти повече – средно по 646 лв. на човек.

 

Източник: Economy.bg

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s