ПРЕДЛАГАТ 10 НОВИ ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА

Включване в регистъра на паметниците на културата на 10 обекта с местно значение предлага Обществен съвет за закрила на недвижимото културно наследство в община Сливен. Това са Старата баня на Сливенските минерални бани, Каменна крепида около бившата Друмева могила в Старо село, Паметник на загиналите във войните 1912 – 1918 г. в бившия 6-ти артилерийски полк, Параклис „Св. Мина“ в Сливен, Параклис „Св. Ана“ в Сливен, Водонапорна кула на старата сливенска жп гара (до автогарата), Сграда на фабричната администрация на текстилната фабрика „Недев-Саръиванов“ (ъгловата къща срещу автогарата, строена към 1909 г.), Административна сграда на фабриката на Стефанови, в дефилето за с. Бяла, Църквата в с. Горно Александрово, строена 1920 г. от тревненски майстори, Чешма в с. Николаево (т.н. Горчивата чешма).

Йорданка Раданчева – историк, и журналист, секретар на Обществения съвет представи целите и задачите на неформалната организация, изградена преди една година.

Набелязали са обекти,  край които да се поставят информационни двуезични табели – Църквите „Св. Димитър“, „Свети Никола“, „Света Богородица“, „Света София“, Взаимно училище, Параклис „Свети Мина“, Държавната фабрика с управител Добри Желязков, Старата часовникова кула, Търговски маази в центъра на Сливен, т.н. Средна баня на ул. Ген. Драгомиров № 1, Старата баня на Сливенските минерални бани.

Вече са направени предложения за премахване на пейките зад паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, заподмяна на настилката на алеите и постамента и оформяне на храста Савина, вдясно от водещата към паметника алея.Реставрация на паметника на 6-ти артилерийски полк и отваряне на предвидената покрай паметника улица, пресичаща поделението.По паметника на Симеон Табаков са необходими довършителни работи по проекта, както и официалното му  откриване по подходящ повод (примерно Деня на народните будители 2014 г.)Предложението на обществения съвет е да бъдат изместена количката за сладолед от паметната плоча на Кръстьо Асенов и детската въртележка от паметника на Добри Желязков, кашпите от паметната плоча на Михаил Чайковски.Да бъде поставена врата на тракийската гробницав село Калояново.Сливенските училища да поемат грижата за почистването на паметници и пространството около тях., собствениците да бъдат задължени да поддържат терените във вид, който не загрозява градското пространство.

Общественият съвет за закрила на недвижимото културно наследство е съвещателен орган към кмета, който подпомага общината при изпълнението на функциите й, свързани с организирането и координацията на общинската политика по опазване на културното наследство на територията на община Сливен.  За председател по закон сeизбира кметът.

 

Източник: SlivenInfo

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s