СТО: Туризмът е сред най-важните отрасли за стабилизирането на световната икономика

Международните туристически пътувания през първата половина на 2011 г. са се увеличили с 4,5%, с което продължава тенденцията за стабилизиране на туризма от 2010 г., когато беше отчетен ръст от 6,6. Това показват последните данни на Световната туристическа организация (СТО).

В периода от януари до юни 2011 г. броят на регистрираните пътувания е достигнал до 440 млн., което е с 19 млн. повече за същия период на миналата година. Увеличението на международните пътувания поддържа приблизително същия ръст от 2010 г., като тази година той е 4,3%. 

В страните с по-слабо развити икономики е отчетен ръст от 4,8%. Тази прогресивна тенденция се отразява на Близкия Изток и Северна Африка, както и на някои туристически дестинации в азиатските страни, където е отчетен спад за първите шест месеца на годината за сметка на силната за тях 2010 г.

Устойчивият ръст в търсенето на туристически услуги в последните години кара хората в бранша да приемат туризма като приоритет в развитието на икономиката на една страна и нейната политика. Туризмът може да играе ключова роля по отношение на икономическия растеж, особено в момент, в който много страни от Европа и Северна Америка се борят за стабилизиране и осигуряване на нови работни места, коментира генералният директор на организацията Талеб Рифай.

Всички региони се развиват положително и следват една прогресивна тенденция на ръст в туристическите пътувания, изключение са само Близкият Изток и Северна Африка.

В Европа резултатите за първите шест месеца на 2011 г. са по-добри от очакванията, като е отчетен ръст от 6%, благодарение на подновеното търсене на туристическите дестинации в Северна Европа, където ръстът е 7%, както и на Централна и Източна Европа, където туристическите пътувания са се увеличили с 9%. Заради политическата обстановка в Северна Африка и Близкия Изток много туристи се върнаха към Южна и Средиземноморска Европа, което допринесе за ръста на туристите в Европа. За разлика от Близкия Изток и Северна Африка,  където е отчетен спад съответно от 11% и 13%, туристическите дестинации в субсахарска Африка отчитат ръст от 9%.

По данни на СТО в Америка е отчетен ръст малко над средния за света, благодарение на туристите, посетили Южна Америка, които за първите шест месеца на годината са се увеличили с 15%. Азия и Тихия океан отчитат сравнително по-бавни темпове на растеж от 5%, но това се компенсира от силната 2010 г., когато отчетоха ръст от 13%.

Резултатите от последните месеци показват, че дестинации като Египет, Тунис и Япония се търсят много по-малко от туристите. Нужно е време, но търсенето на тези важни туристически дестинации ще се съживи с малко повече подкрепа, коментира Рифай.

Досега очакванията за ръст на международните туристически пътувания съвпада с първоначалните прогнози на туристическата организация от началото на годината, които бяха за 4% до 5% ръст в дългосрочен план за 2011 г. Тъй като международният туризъм беше засегнат сериозно от кризата през 2008 – 2009 г., тази година трябва да се отчетат прогресивните резултати на всички страни.

Въпреки положителните тенденции, страните трябва да са предпазливи, заради нестабилността на световната икономика, коментира още Рифай. Много напреднали икономики все още са изправени пред рискове, произтичащи от слаб ръст, фискални проблеми и постоянно висока безработица. Възстановяване на устойчив и балансиран икономически растеж остава една от основните задачи на всички страни, допълни той.

Източник: Tourist Media

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s