Община Ямбол започва реставрацията на крепостта Маркели

Община Карнобат започва амбициозния си проект за реставрация и консервация на средновековната крепост Маркели, съобщават от пресцентъра на общинската администрация. Кметът Георги Димитров подписа договора за изпълнение, с което стартира възстановяването на древната българска твърдина.

Проектът предвижда крепостта да бъде превърната в целогодишно действаща туристическа атракция, а в рамките на проекта до намиращата се на 7 км от Карнобат крепост, ще бъде изграден път, който ще улеснява достъпа на туристите. Финансирането е осигурено по ОП „Регионално развитие” с 3.226 млн. лева.

Малко след подписването на договора кметът Георги Димитров призна, че е поел огромен риск. Решението на КЗК за предварително изпълнение е било обжалвано във ВАС, където също е било взето решение за предварително изпълнение. От една страна съществува възможност решението на ВАС да бъде върнато по същество или да бъде определено на някакъв етап като грешно, въпреки че на два пъти КЗК е излязла с категорично становище, че няма никакви нарушения на процедурата. Втората опасност е при забавяне и неподписване на договора да изтече срокът на действие на Оперативна програма „Регионално развитие” и Карнобат да загуби този проект.

Георги Димитров коментира, че в новия програмен период е възможно да има пари само за реставрация на Маркели, но да няма средства за довеждащ път или да се построи само път, а за крепостта да няма финансиране, което обезсмисля целия проект.

 

Източник: Tourist Media

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s